İçeriğe geç

Çilek Ne Şekilde Çoğalır

Çilek nasıl çoğalır?

Çileklerin çoğaltma yöntemleri: fideler tohumlardan, dallardan, yeraltı sapını ayırarak, yaprak çeşitlerinden ve doku kültürüyle elde edilebilir. Tohumlardan fide elde etmek pratikte pek kullanılmaz. Esas olarak üreme amaçlı kullanılır.

Çilek ne zaman kol atar?

Tozlaşmadan sonra meyve olgunlaşması genellikle 30-35 gün sürer. ÇİLEKTE GÜN SÜRESİNE DUYARLILIK Çileklerde tomurcuklar kısa günlerde, kollar ise uzun günlerde gelişir.

Çilek fidesi çoğalır mı?

Sezon ortasında çilekler kollar oluşturur ve bu kollar üzerinde çimlenmeye ve toprağa yerleşmeye çalışırlar. Bu şekilde çilek fideleri bir sezonda iki ila üç kez çoğalabilir. Kontrolsüz yetiştirilirse çok karmaşık ve sık köklenme meydana gelir. Bu durum verimliliği de olumsuz etkileyebilir.

Evde çilek nasıl ekilir?

Saksının tabanına biraz drenaj malzemesi yerleştirdikten sonra, saksıyı uygun toprakla doldurun ve hafifçe sıkıştırın. Her çilek fidesini yaklaşık 20-25 cm mesafede bir saksıya dikin. Fideleri saksılara dikmeden önce, suda bekleterek köklerini yumuşatın. Çilekler düzenli ve eşit şekilde sulanmalıdır.

Çilek tohumu nerede bulunur?

Yaz meyvelerinden biri olan çileğin yetiştirilmesi için toprağa ekilen çilek tohumları, diğer meyvelerden farklı olarak dış kısımda yer alır ve birçok farklı çeşidi bulunur.

Çilek kaç günde bir sulan?

SULAMA: Çilekler çok fazla sulanmamalıdır. Meyve oluşumundan olgunlaşmaya kadar özel bakım gerekir. Damla sulamada sulama 3 – 4 günde bir yapılır.

Çilek suyu sever mi?

Çilek yetiştirmenin en önemli püf noktası sulamadır. Dikimden sonra su verilmeli ve çilek fideleri kurak günlerde sulanmalıdır. Toprağın her zaman nemli olması çok önemlidir. Meyveler olgunlaşmaya başlamadan önce fosfor içeriği yüksek gübreler kullanmak gerekir.

7 veren çilek fidesi nasıl dikilir?

Fideler kök boğazı hizasında açılan çukurlara dikilir. Dikimden önce, kök (8–10 cm kaldı) ve taç (2–3 genç yaprak) oluşturarak bitkilerin tutunma oranı artırılır. Dikimden sonra canlı su verilir. Yaz dikiminde bitkiler 15 gün boyunca günde en az üç kez çok iyi sulanmalıdır.

Çilek güneş sever mi?

Dikimden sonra toprağın sürekli nemli kaldığından emin olmalısınız. Bir sulama programı oluşturmanız önerilir. Köklerin çürümesini önlemek için sulama miktarına dikkat etmeli ve drenaj delikleri olan saksılar seçmelisiniz. Işık konusunda ise çileklerin güneşlenmeyi seven bir bitki olduğunu unutmamak önemlidir.

Çilek en çok hangi gübreyi sever?

Üretim önerileri: Kaliteli çilek yetiştiriciliğinde, toprak için çevre dostu, güvenli ve etkili olan susam yağı artığı, soya küspesi veya fermente soya fasulyesinin temel gübre olarak kullanılması önerilir.

Çilek fidesinin ömrü ne kadardır?

Kullanım ömrü 3 ila 5 yıl arasında değiştiği için uzun süre üretim yapabiliyoruz. Tabi anlattıklarım Hindistan cevizi ununun en iyi şekilde nasıl kullanılacağına bağlı, aksi takdirde aşırı sulama ve bakımsızlık bitkilerin ömrünü kısaltabilir ve bitkilere zarar verebilir.

1 Fide çilek Ne Kadar ürün Verir?

Dikim 25×30 cm aralıklarla üçgen şeklinde yapılır. Dekara 7.000-8.000 adet fidan dikilir. Verimi oldukça düşüktür. İlk yıl 1-1.

Çilek bitkisi neyi sever?

Ø Toprak gereksinimi ve toprak kalitesi: Çilek genel olarak; derin, verimli, iyi drene edilmiş, yüksek nem tutma kapasitesine sahip topraklarda iyi yetişir ve bol ürün verir. En iyi toprak kumlu tınlı ve iyi drene edilmiş topraktır. Ayrıca alüvyonlu humuslu tınlı topraklarda da iyi yetişir. Kireçli toprakları sevmez.

Çilek kaç günde çimlenir?

-Tohumların çimlenme süresi 14–28 gündür. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gerekir. -Olgunlaşma süresi 70-90 gündür. -Tohum çimlenmesi için uygun toprak sıcaklığı 16-35 derecedir.

Çilek fidesi nereye dikilir?

Nemli, derin, verimli, kumlu-tınlı ve drenajlı topraklarda çilek yetiştirerek yüksek verim elde edilebilir. Alüvyonlu humuslu topraklar da çilekler için ideal bir ortam sağlar. Kireçli topraklar çilek yetiştirmek için uygun değildir. Ayrıca toprağın pH değeri 6 olmalıdır.

Çilek çelikle ürer mi?

Bu tür kesim, bir yaprak sapından ve üzerinde tek bir göz bulunan kısa bir dal parçasından oluşur. Bu yöntem, çilek, siyah ahududu, böğürtlen, limon ve çay gibi bahçe bitkilerini çoğaltmak için kullanılabilir.

Çilek tohumu kaç günde çimlenir?

-Tohumlar toprağa çok derin gömülmemeli, yaklaşık 1 cm derinliğe ekilmelidir. -Tohumların çimlenme süresi 14-28 gündür.

Çilek meyve vermesi için ne yapmalı?

Çilek ekilen alanın güneş ışığı alması önemlidir. Güneş ışığı almayan fideler kavrulmuş ve küçük olur, yetiştirilen çileklerin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştirirken bahçede veya balkonda güneşli yerlere konulmalıdır. Yetiştirildiği toprağın azot bakımından zengin olması çilekleri daha verimli hale getirir.

Çilek bitkisi ne şekilde yapılır?

6 gün önce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir