Mesudiye ismi nereden gelir?
Bunu tanımlamak için, Melanthios nehrin koyu renginden dolayı Melet (Yunanca: Μελέτ) adını türetmiştir. Muhtemelen 1856’da kurulan Mesudiye’nin Yunan yerleşiminin adını, Yunanlıların Mesudiye dediği Meletios’tan aldığı bilinmektedir.
Mesudiye’nin anlamı nedir?
Kubbealtı Sözlüğü (ﻣﺴﻌﻮﺩﻳّﺖ) i. (Ar. mes’ūd, “mutlu” mastar eki -iyyet ve mes’ūdiyyet’ten) Mutlu, talihli, şanslı olma durumu: Ruhunun sade mutluluğuyla övünür (Muallim Nâci). Mutluluğunu “Kocam beni seviyor” diyerek kendi kendine kutlardı. (Hüseyin R.
Mesudiye hangi boydan?
Merkezi Mesudiye’dir. Daha sonra beyliğin merkezi Ordu sınırları içinde bulunan Eskipazar’a taşınmıştır. Kurucusu Hacıemir İbrahim Bey’dir. Bu beylik esas olarak Selçuklu hanedanı tarafından bölgeyi fethetmek için sınır boyunca Türkmenleri konuşlandırılan Oğuzların Çepni boyuna aittir.
Mesudiye hangi Türk boyundandır?
Mesudiye, Ordu ilinin Sivas sınırında bulunan bir ilçesidir. Yerel nüfusun önemli bir kısmı Türkmen/Çepni’den oluşmaktadır.
Ordu Mesudiye’nin neyi meşhur?
Mesudiye Kuru Ekmeği – I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda askerlerin temel gıdası olan ve Ordu’ya özgü Mesudiye Goliti, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sayesinde coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Tescil süreciyle Ordu’da coğrafi işaretli ürün sayısı 13’e çıktı.
Mesudiyeli nereli?
1931 yılında Mesudiye Güzle köyünde doğan Salih Mesudiyeli, Mesudiye’ye olan sevgisinden dolayı Yıldırım soyadını Mesudiyeli olarak değiştirdi. Salih Mesudiyeli, Türkiye’deki akaryakıt istasyonlarına akaryakıt pompası üreten ve pazarın %60’ını elinde bulunduran Meksan A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanıydı.
Mesudiye olayı nedir?
Mesudiye zırhlısı 13 Aralık 1914 günü saat 11.00’de.
Mesudiye ne zaman orduya bağlandı?
1910 yılında Hamidiye ismi Mesudiye olarak değiştirildi. 1899 yılında belediye teşkilatı kuruldu ve Aliçavuşoğlu Mustafa Bey ilk belediye başkanı oldu. 20.05.
Mesudiye Sivas’tan ne zaman ayrıldı?
Karahisar-ı Şarki, Sivas Vilayeti’nin sancak merkezi olunca, Milas olarak da bilinen şehir, II. Dünya Savaşı sırasında 1891 yılında kurulmuştur. II. Abdülhamid Hamidiye’nin adını almıştır. Meşrutiyet’in ilanından sonra Mesudiye adını alan ilçe, Şarkikarahisar’dan ayrılarak 20 Mayıs 1933’te Şarkikarahisar’ın Sivas Vilayeti’ne bağlanmasıyla Ordu’ya bağlanmıştır.
Mesudiye Çepni mi?
Merkezi Karadeniz bölgesinde Niksar’da bulunan Tacettinooğulları ve Mesudiye (Milas) Kaleköy’de örgütlenen Hacıemiroğulları Çepni Türkmenleridir. Çepniler, Türkiye Türklerinin ataları olan Oğuzların 24 boyundan biridir.
Ordulular hangi ırktır?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.
Ordu ilinin eski adı nedir?
Nefs-i Bucak adıyla neredeyse bir ilçe merkezi haline gelen Bucak’ın ilçeleri şunlardır: Selimiye, Aziziye, Saray, Kirazlimanı, Taşbaşı ve Düz Mahalle. Bucak ismi 1869 yılında değiştirilmiş ve resmi kayıtlarda ilk kez Ordu ismi kullanılmıştır.
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Çepni Türkleri Alevi mi?
Çepniler aslen Alevi Türk topluluğudur. Ancak Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepni halkı zamanla asimile olmuş ve Sünnileşmiştir. Bursa, Balıkesir ve İzmir civarındaki köylerde yaşayan halk Alevi kültürünü sürdürmektedir.
Trabzonlular çepni mi?
Trabzon’daki insanların bir kısmı Çepni halk türküleridir. Geri kalanlar asimile olmuş insanlardır. Çepni halkı Trabzon’un batı kesiminde yaşar. Yaygın inanışın aksine, Trabzon’da Laz yoktur. En azından, Trabzon’dan Laz yoktur.
Mesudiye ne zaman orduya bağlandı?
1910 yılında Hamidiye ismi Mesudiye olarak değiştirildi. 1899 yılında belediye yönetimi kuruldu ve Aliçavuşoğlu Mustafa Bey ilk belediye başkanı oldu. 20.05.
Mesudiye Sivas’tan ne zaman ayrıldı?
Karahisar-ı Şarki, Sivas Vilayeti’nin sancak merkezi olunca, Milas olarak da bilinen şehir, II. Dünya Savaşı sırasında 1891 yılında kurulmuştur. II. Abdülhamid Hamidiye’nin adını almıştır. Meşrutiyet’in ilanından sonra Mesudiye adını alan ilçe, Şarkikarahisar’dan ayrılarak 20 Mayıs 1933’te Şarkikarahisar’ın Sivas Vilayeti’ne bağlanmasıyla Ordu’ya bağlanmıştır.
Mesudiye hangi illerde var?
Mesudiye, Ordu ilinin en büyük yüzölçümüne sahip ilçesi olup Ordu şehir merkezine 115 km uzaklıktadır.
Meletli ne demek?
Orduda bir zamanlar yüksek rakımlı yerlerde yaşayanlara Meletlü, kıyıya yakın yerlerde yaşayanlara ise Cenüklü deniyordu.