Trabzonluların soyu nereden gelir?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Trabzonlular nereden göç etti?
İnsanların en çok sıkıntı çektiği yer Trabzon bölgesiydi. İnsanlar çözümü yurtdışına gitmekte buldu. Göçmenler geçici olarak Trabzon’dan Zonguldak, İstanbul, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Gürcistan’a gittiler.
Trabzonun etnik yapısı nedir?
Etnik ve kültürel çeşitlilik Trabzon’un etnik yapısı, şehrin tarihi geçmişinden kaynaklanan bir çeşitliliği yansıtmaktadır. Rumlar, Gürcüler, Lazlar ve Türkler şehrin kültürel mozaiğinin bir parçasıdır.
Bütün Trabzonlular laz mı?
Hayır değiller. Gerçek Lazlar Rize’nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde ve Artvin’in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşarlar. Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır.
Trabzon hangi kökenli?
Trabzon isminin “Tirab/ar diyarı” anlamına gelen “Trab” ve “Zon” isimlerinden geldiğine dair pek fazla bilgi yoktur. “Trab” Orta Asya Türk kabilesinin ismidir. Zone bir yer ekidir. Türk kabilesi bir yer kurduktan sonra bu yeni yerin ismi “Trabzon” olmuştur.
Trabzon hangi soydan?
Fatih Sultan Mehmet döneminde, Oğuzların Avşar boyuna mensup Karamanoğulları’ndan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişlerdir. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Trabzon Rum mu laz mı?
Trabzon nüfusunun çoğunluğu Türk kökenli olmakla birlikte, Karamanoğulları, Gürcüler ve Çepni kökenliler de Trabzon’un büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Kaşgarlı Mahmut’un eserinde Trabzon “Çepni Vilayeti” olarak geçmektedir. Trabzon’da Rum kökenli insanlar da bulunmaktadır.
Trabzon hangi mezheptir?
Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.
Trabzon’da kimler yaşamıştır?
MÖ 700 civarında Yunanlılar tarafından kurulan bir şehir. Yunanca ilk adı Trapezus’tur ve günümüzdeki Trabzon ismi de buradan türemiştir. Trabzon isminin en az 2700 yıllık bir geçmişi vardır. Yunanlılardan önce bölgede Macronlar, Skites, Kolks ve Drillers gibi Yunan olmayan bazı kültürler yaşamıştır.
Trabzon Rumları kimdir?
Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları (Yunanca: Πόντιοι, Ελληνοπόντιοι Póntioi, Ellinopóntioi; Gürcüce: პონტოელი ბერძნე ი, Pontoeli Ber) dznebi), geleneksel olarak Pontus Alpleri’ndeki (Kuzey Anadolu Dağları) Pontus bölgesinde yaşayan etnik bir Rum grubudur. Karadeniz.
Trabzon Akçaabat Rum mu?
O dönemde ilçe merkezi Polathane olarak anılmış olup bu isim Rumca Platana’dan değişmiştir. 1869-1870 Trabzon Vilayet Salnamesi’ne göre Akçaabat belediyesinin 32 yerleşim yerinde Rumlar yaşamaktadır ve Rum erkek nüfusu 2’dir.
Trabzonun hangi ilçeleri laz?
Sürmene, zengin tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle bilinen bir diğer ilçedir ve Laz nüfusunun önemli bir bölümüne ev sahipliği yapmaktadır. Laz kültürünün günlük yaşamda ve geleneksel aktivitelerde hissedilebildiği bir yerdir. Araklı, Laz toplumunun yaşadığı bir diğer Trabzon ilçesidir.
Trabzonluların kökeni nereden gelir?
Yomra’nın kuruluş tarihini Trabzon’un kuruluş tarihiyle karşılaştırdığımızda, Kafkas yaylaları ile İran yaylalarını aşarak dörtlü göç hareketinin bir parçası olarak Orta Asya’dan gelen bir Turani kabilesinin Karadeniz kıyılarına çıkarak Trabzon şehrini kurduğunu biliyoruz.
Çepniler Laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Laz ırkı nereden gelir?
Lazlar (Laz: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil)), Güney Kafkas dillerinden biri olan Lazca konuşan ve Türkiye ile Gürcistan’ın Karadeniz kıyı bölgelerinde yaşayan etnik bir gruptur.
Trabzon Rum mu laz mı?
Trabzon nüfusunun çoğunluğu Türk kökenli olmakla birlikte, Karamanoğulları, Gürcüler ve Çepni kökenliler de Trabzon’un büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Kaşgarlı Mahmut’un eserinde Trabzon “Çepni Vilayeti” olarak geçmektedir. Trabzon’da Rum kökenli insanlar da bulunmaktadır.
Trabzon Rumları nereden geldi?
Doğu Anadolu Rumları Buradaki Rumların bir kısmının kökeni, 1461’de Trabzon’un fethinden sonra bu bölgelere göç eden Rumlara kadar uzanmaktadır. Buradaki Rumların çoğunun kökeni ise, Geç Roma ve Bizans dönemlerinde Pontus Alplerinden buraya gelen çiftçilere, askerlere, memurlara ve tüccarlara kadar uzanmaktadır.
Trabzonda yaşayanlar nereli?
TRABZON’DA EN ÇOK GÜMÜŞHANELİ, EN AZ TUNCELİ OLUP, Trabzon merkez ilçesinde yaşayanların çoğunluğu Trabzon nüfusuna kayıtlıdır. Trabzon’da diğer şehirlerden 118.534 kişi yaşarken, nüfusun geri kalanı Trabzon sakinlerinden oluşmaktadır. TUİK verilerine göre Trabzon’da yaşayanların çoğu Gümüşhaneli, en azı ise Tuncelilidir.
Trabzon hangi mezheptir?
Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Antalya Alanya Arası Uçakla Kaç Saat